Algemene informatie
Beweegprogramma Diabetes Mellitus, CVRM of Obesitas
Risico op hart- en vaatziekte? Hebt u overgewicht en/of diabetes mellitus type II?
Wilt u meer gaan bewegen?
Bij veel Nederlanders is er sprake van risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Van de mannen en vrouwen, tussen 35 en 70 jaar, heeft ongeveer een kwart een verhoogd cholesterolgehalte en de helft een verhoogde bloeddruk. Ook overgewicht of diabetes spelen een belangrijke rol bij het risico op hart- en vaatziekten.
Het is aangetoond dat het belang van bewegen bij mensen met bovengenoemde risicofactoren groot is. Wij bieden hiervoor een trainingsprogramma aan. U komt hiervoor in aanmerking als uw huisarts of praktijkondersteuner verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol, overgewicht of Diabetes Mellitus type II heeft geconstateerd. Oftewel u heeft een risicoprofiel waarbij bewegen één van de speerpunten is van het persoonlijk behandelplan dat uw arts heeft opgesteld.
Het programma heeft een duur van 12 weken. De trainingen zijn twee maal per week gedurende 1 uur. De groep bestaat uit 5-8 deelnemers en wordt begeleidt door een ervaren fysiotherapeut. Indien nodig wordt, na aanleiding van de intake, contact gezocht met uw huisarts, om eventueel verdere medische gegevens te verzamelen. In het kader van multidisciplinaire samenwerking is er periodiek overleg met de POH-er van uw huisarts.
Het programma biedt u:
1. Een intake waarbij u uw persoonlijke doelen kunt aangeven en waarbij ook uw conditie en spierkracht gemeten worden
2. Leefstijlbegeleiding
3. Een persoonlijk trainingsprogramma voor de algemene conditie en spierversterking
4.Evaluatie na 3 maanden en bespreken vervolg opties.
Indien u in uw voorgeschiedenis bekend bent met coronaire hartziekte en na revalidatie in het ziekenhuis of kliniek nog extra ondersteuning of begeleiding wilt of nodig hebt, kunt u zich ook aanmelden voor dit beweegprogramma.
Trainingsvoorwaarden en tarieven kunt u vinden onder kopje praktijkinfo. Indien er bij u sprake is van Diabetes Mellitus type II bestaat er de mogelijkheid om via uw zorgverzekeraar een vergoeding te ontvangen voor het beweegprogramma. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar.
U kunt zich telefonisch (020-6453011) of via het contactformulier aanmelden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon de Groot of Frank Heeger
Beweegprogramma bij artrose
Heeft u artrose in heup of knie en wilt u weer actiever in het leven staan? Dan kunt u bij ons een verantwoord en effectief beweegprogramma volgen. U krijgt als deelnemer minder last van pijn en stijfheid, meer bewegingsvrijheid en zin om te bewegen. Zo bouwen wij samen aan de voorwaarden voor een actief leven.
Bewegen is juist goed voor artrose
Veel mensen met artrose aan knie of heup durven niet te bewegen uit angst dat pijn toeneemt en de klachten erger worden. Maar bewegen is juist heel belangrijk. Daarom kunt u bij ons actief aan het artrose beweegprogramma deelnemen. Dit programma is onder begeleiding van een hiervoor specifiek geschoolde fysiotherapeut. U werkt aan versterking van uw spieren, verbetering van conditie en ontwikkelt meer stabiliteit bij bewegen.
Wat bieden wij
Oefentherapie is bewezen effectief. Hierdoor ervaart u minder pijn en uw dagelijkse activiteiten, zoals in en uit de auto stappen, schoenen aantrekken en traplopen, zijn makkelijker uit te voeren. Ook kunt u verder lopen en fietsen. U bent actiever en weet op een verantwoorde wijze te bewegen. Tevens ontwikkelt u daardoor meer zelfvertrouwen.
Het programma heeft een duur van 12 weken. Een keer per week heeft een training onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit kan individueel of in groepsverband. Na beëindigen van het programma bespreken wij met u het resultaat en krijgt u een beweegadvies voor de toekomst om het behaalde niveau te kunnen behouden. Hierdoor bent u in staat om zelfstandig, gemotiveerd en met plezier dagelijks te kunnen bewegen.
Het programma biedt u:
- Een intake en een fysiotherapeutisch onderzoek waarbij uw persoonlijke doelen in het beweegprogramma worden verwerkt.
- Het geven van informatie en voorlichting over bewegen en gezondheid bij artrose.
- Een oefenprogramma met spierversterkende oefeningen, verbetering van conditie en meer stabiliteit bij bewegen
- Uw fysiotherapeut adviseert u welke activiteiten u kan doen om uw conditie en kracht in het dagelijks bewegen verantwoord en op langere termijn op peil kan houden
- Een oefenprogramma om dagelijks thuis te oefenen. Na 6 weken is er een tussen evaluatie. Na afloop volgt er een eindevaluatie.
Vergoeding
Het beweegprogramma wordt voor maximaal 12x vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat ten laste van uw eigen risico.
U kunt zich telefonisch (020-6453011) of via het contactformulier aanmelden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon de Groot of Frank Heeger
Wat is COPD
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen). Dit is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door vernauwing(en) van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven met daarnaast kortademigheid bij inspanning.
Onder COPD vallen o.a. diverse longziekten zoals chronische bronchitis en longemfyseem.
Bewegen geeft lucht
Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien en slijmproductie? Hebt u last van verminderde kracht in benen en armen?
De meeste mensen met deze klachten en denken vaak dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee de benauwdheid te verminderen/voorkomen. Het omgekeerde is helaas waar. Het is zeer belangrijk dat u beweegt wanneer u COPD heeft. Wanneer u minder beweegt dan nemen de klachten sneller toe bij inspanning en nemen uw mogelijkheden steeds meer af.
Wij bieden u de mogelijkheid om een beweegprogramma te volgen waarbij het doel is om uw mogelijkheden minimaal te behouden maar bij voorkeur juist het verbeteren van uw conditie en dus een verbeterde kwaliteit van leven.
Het programma biedt u:
- Een intake, fysiotherapeutisch onderzoek en het opstellen van uw persoonlijke doelen.
- Het aanleren van ademhalingsoefeningen, hoesttechnieken en een persoonlijk trainingsprogramma voor het opbouwen van kracht en conditie.
- Het aanleren van ontspanningsoefeningen van het gehele lichaam maar vooral van de nek/schouderspieren (hulp ademhalingspieren).
- Een dagelijks oefenprogramma voor thuis.
- Het geven van voorlichting omtrent uw aandoening en het geven van uitleg over uw mogelijkheden om het gewonnen vermogen vast te houden.
Vergoeding
Het programma heeft een duur van 12 weken, met een frequentie van 2x per week, het aanleren van ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken kost minimaal 1 behandeling en de evaluatie zal plaatsvinden tijdens de 24ste training. Het programma wordt vergoed via de verzekering.
U kunt zich telefonisch (020-6453011) of via het contactformulier aanmelden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Heeger
Beweegprogramma oncologie
Het is mogelijk om bij Fysio Centrum Melkweg deel te nemen aan het beweegprogramma oncologie.
U komt in aanmerking voor het beweeg programma wanneer u kanker heeft of hiervan herstellende bent. U kunt ook aan het programma deelnemen tijdens uw medische behandeling in overleg met uw specialist.
Het beweegprogramma Oncologie is erop gericht om een gezonde leefstijl te creëren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit van zeer groot belang is. Het programma is een combinatie van medische fitness, therapeutisch gerichte oefeningen, educatie over oncologie, voeding en een individueel fitnessprogramma.
Het beweegprogramma is gedurende een periode van twaalf weken. De training is 2x per week en duurt 1 uur. De groep bestaat uit 5 – 8 deelnemers. De begeleiding wordt verzorgd door een ervaren fysiotherapeut. Daarnaast is er ruimte voor een individuele behandeling als dat nodig is. Er is ook de mogelijkheid om individueel te trainen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon Wetselaar.
Rugtraining
Dit trainingsprogramma is bedoeld voor patiënten die reeds langere tijd met lage rugklachten kampen. Veel lage rugklachten ontstaan door verkeerd gebruik van de rug en/of verminderde stabiliteit, spierkracht en conditie. Het is bewezen dat fysieke training een bijdrage kan leveren tot vermindering van deze klachten.
Het programma bestaat uit een training van twee keer per week een uur, gedurende 12 weken. U wordt begeleid door één of twee fysiotherapeuten, die ruime ervaring hebben in het behandelen van patiënten met lage rugklachten. De groep bestaat uit maximaal 8 personen.
Iedereen traint met een individueel schema, gericht op stabiliteit, kracht en conditie. Daarnaast worden er theorielessen gegeven over de thema’s “ belasting en belastbaarheid, invloed van stress op rugklachten en assertiviteit”. Ook wordt er aandacht gegeven aan de juiste houding, tiltechnieken en ontspanningsoefeningen.
Voorafgaand aan de training vindt er een individueel onderzoek plaats om het instap niveau te bepalen en om, samen met u, de doelen, waar u naar toe wilt werken, vast te stellen. Tevens wordt er in de individuele sessies aandacht besteed aan stabiliseren, het “McKenzieprincipe” en bekend worden met de apparatuur. Alle informatie krijgt u mee in een oefenmap. Tussentijds en na afloop vindt er een evaluatie plaats. Uw huisarts wordt geïnformeerd over het feit dat u deelneemt aan de rugscholing.
De trainingstijden worden in overleg met de cursisten vastgesteld.
Medische fitness
Medische fitnesstraining wordt gegeven in groepen van maximaal 8 personen onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten.
Deze training is bedoeld voor mensen die aan hun conditie en kracht willen werken, in een prettige, kleinschalige sfeer, waar ruim aandacht en tijd wordt besteed aan individuele wensen op gebied van sporten met eventuele klachten/beperkingen. Natuurlijk zijn mensen die niet zozeer klachten hebben, maar wel op zoek zijn naar meer persoonlijke en deskundige begeleiding bij het sporten hier ook van harte welkom. Na een intake van 1 uur, waarin uw algemene conditie, kracht, mobiliteit en coördinatie worden getest, wordt een individueel trainingsschema gemaakt en wordt u, indien gewenst, met de fitnessapparatuur bekend gemaakt. Indien nodig, wordt er contact opgenomen met uw huisarts.
Vrijwel direct wordt een passende groep voor u gezocht, waar u elke week, desgewenst 2x per week, zelfstandig gaat trainen, uiteraard onder deskundige begeleiding. Door de kleine groepen is er veel aandacht voor ieders eventuele beperkingen en is er tijd om aan persoonlijke doelen te werken. Elke 6-8 weken wordt het schema geëvalueerd en worden nieuwe doelen gesteld. Tevens kan er een beweegprogramma opgesteld worden voor thuis, ter aanvulling op de training.
Tarieven vindt u onder “algemene voorwaarden”